Plukovník Otakar Černý (životopis)

12.12.2010 21:03

 

      Narodil se 28. listopadu 1919 v Křenovicích. Takže je to nejen náš občan ale i rodák z naší vesnice. Jeho otec pracoval na dráze ve Ždánicích a matka byla v domácnosti.

 

      V červenci roku 1937, po maturitě na gymnáziu v Bučovicích, dobrovolně nastoupil na dva roky vojny. Ale již v témže roce, hned v říjnu, nastupuje do školy pro důstojníky letectva v záloze v Prostějově. V květnu 1938 nastoupil jako svobodník aspirant k 71.bombardovací letce 6.leteckého pluku ve Kbelích. Po Mnichovu(září 1938), byl povýšen na četaře aspiranta a v březnu téhož roku byl jmenován polním pozorovatelem letcem. Měsíc po povýšení byl propuštěn do zálohy.

 

      V červnu 1939 překročil hranice s Polskem na střeše vlaku s uhlím. Z Polska odplouvá lodí do Francie kde podepisuje vstup do Cizinecké legie. V říjnu byl přemístěn z Afriky zpět do Francie do Tours, kde měl absolvovat letecký výcvik. V lednu 1940 v hodnosti Sergent udělal střelecký kurz v Cazaux poblíž Bordeaux. Do Anglie odplul 19. června 1940 jako ppor. letec.

  

    V srpnu byl přijat do Dobrovolné zálohy RAF v hodnosti P/O a poté zařazen k 11.operační výcvikové jednotce kde začal s radiotelegrafickým výcvikem ve kterém pokračoval u 311.čs. bombardovací perutě. Po výcviku ještě absolvoval kurz aerodynamiky na Londýnské universitě. Ještě před zařazením do operačního nasazení se 21.prosince 1940 oženil s Rhodou Annie Mayes. Další rok v březnu dorazil na letiště East Wretham k 311.squadroně. Zde absolvoval 17 bojových letů v délce 88 hodin a 33 minut. První operační let uskutečnil v noci z 3. na 4.květen 1941 na naftové nádrže ve Vlaardingenu. O dramatické lety při nočním bombardování nebyla nouze. Mezi ty, při nichž šlo o život patří například tyto dva lety uskutečněné v rozmezí pěti dnů. Byl to jeho čtvrtý operační let, nálet na Hamburk. Při návratu z akce protiletecký kanon-flak vážně poškodil hydraulické potrubí. Letoun Welington Mk.Ic. R1021, KX-W musel nouzově přistát na břicho, na domácím letišti v East Wrethamu. Hned za dva dny při náletu na průmyslové objekty v Hannoveru byl bombardér pravděpodobně zasažen flakem nad Nienburgem. Na letounu vysadil a pak začal hořet levý motor, který se podařilo uhasit. Po čase se nefunkčnímu motoru utrhla vrtule a pronikla do trupu na místě navigátora. Bombardér Welington Mk.Ic. R1410, KX-M nouzově přistál na břicho po vyčerpání paliva a vysazení druhého motoru. Celá osádka byla bez zranění. Kapitán letadla F/Lt. Josef Šnajdr byl za tento let vyznamenán Záslužným leteckým křížem (DFC). Poslední let při kterém byl jeho Wellington Mk.Ic R1718, KX-N sestřelen je trochu záhadný. Celá osádka letadla tenkrát vypověděla, že se domnívá, že bombardér byl zesabotován a takto bezvládné letadlo sestřelil noční stíhač Oblt. Rudolf Schoenenrt od II./NJG I. Stíhací eso které mělo na kontě 64 sestřelů.

     

     Na Německé straně byl vězněn celkem v pěti vězeních nebo táborech a třikrát se mu podařilo uprchnout. Osvobození se dočkal 16.dubna 1945 v zajateckém táboře Oflag IV.c v Colditzu. Vrátil se do Anglie kde byl vyslechnut a odeslán na léčení.

      Do Prahy se vrátil se svojí ženou 20.srpna 1945. Zůstal v armádě a pracoval do dubna 1948 ve Vědeckém leteckém ústavu v Dubňanech. Mezitím se mu v únoru 1948 narodil syn Richard. V červnu roku 1948 jako většina takzvaných "západáků" byl propuštěn z armády. Zapletl se do pokusu o útěk skupiny pilotů kolem gen. Janouška a odsouzen k nuceným pracím. Při převozu do trestaneckého tábora v Dolním Jiřetíně se mu podařilo opět utéct a po čtrnácti dnech se dostal do Americké okupační zóny. Tam byl vyslechnut a podal žádost o znovu zařazení do RAF.

     

      U anglického letectva sloužil v hodnosti F/Lientenant od 9.ledna 1950 do 10.února 1955 kdy odešel do civilu. ve svých 66 letech neodešel do důchodu jak by se dalo předpokládat ale pracoval v moderním elektronickém odvětví a ve volném čase se věnoval výcviku letců na kluzácích pro RAF.

     

     Po listopadu 1989 byl rehabilitován a povýšen na plukovníka letectva. V roce 2009 jej prezident vyznamenal Řádem bílého lva - im memoriam, když čtrnáct dní před předáním zemřel. Stalo se tak 14.října 2009 v Cambridgi v Británii. Byl to člověk, kterého ani vězení nezastavilo a nezlomilo. Hrdina z naší obce na kterého by se nikdy nemělo zapomínat.

 

Jaromír Vrána

 

Zpracováno podle knihy: "ÚTEKÁŘ" OTAKAR ČERNÝ, PLUKOVNÍK V ZÁLOZE

od spisovatele, historika PhDr. Ladislava Kudrny


www.modelklubkrenovice.webnode.cz