Křenovice 2010

21.11.2010 21:37

MODELÁŘI SOUTĚŽILI „O ZLATÝ KŘEN“

 

Tak jako již tradičně „Model klub Křenovice“ uspořádal ve dnech 30.10.-31.10. v sále MKS na Václavské již 3.ročník výstavy modelů spojenou se soutěží „O zlatý křen“. Letošní výstava byla věnována našemu rodáku Otakaru Černému, radiotelegrafistovi 311.squadrony RAF. V expozici byla umístěna jeho fotografie a model bombardovacího letounu Wickers Welington Mk.Ic na kterém létal, dále kniha „Útěkář Otakar Černý, plukovník letectva“, seznam uskutečněných operačních letů, fotka Řádu bílého lva, který obdržel od presidenta republiky im memoriam. Pro návštěvníky byl k dispozici stručný výtah jeho životní a vojenskou kariérou. Výstavku připravil Jaromír Vrána ve spolupráci s PhDr.Ladislavem Kudrnou jenž je autorem knihy.

Výstavu zahájil náčelník klubu Ing.Ladislav Ječmínek, který přivítal vystavovatele a přítomné hosty a následně předal slovo hlavnímu komisaři soutěže Radku Bohdálkovi, který upřesnil podmínky a organizaci soutěže. Na závěr Jaromír Vrána stručně seznámil všechny přítomné s obsahem již zmíněné knihy o Otakaru Černém a zdůraznil některé zajímavé aspekty v jeho kariéře. Následně se určení komisaři pro jednotlivé kategorie ujali svých funkcí a provedli hodnocení modelů. Mezi modeláři probíhala diskuse o správnosti historických kamufláží konkrétních modelů a jejich modelových ztvárnění. Vyměnili jsme si také zkušenosti a informace o rozdílnosti toho kterého typu válečné techniky. Dokonce došlo i k tomu, že si modeláři mezi sebou vyměnili svá „klubová trička“. Návštěvníci mohli sledovat práci na sestavování modelu tanku a letadla. V odpoledních hodinách byly vyhlášeny výsledky, předány diplomy, pamětní listy a ceny. Tak jako už tradičně byl velký zájem o čtvrtou cenu, klobásu s křenem a chlebem vkusně zabalenou s mašličkou.

Povzbuzující je skutečnost, že mezi mládeží zajímající se modelařinou najdeme i Křenováky. Nejlepší z nich byl Radek Fuksa s modelem Trabant za který obdržel „Bronzový křen“. Zdařile se mu povedla barva sluníčkem vybledlého bakelitu. Prosadil se i mezi papírovými modely kde se sice umístil na čtvrtém, u nás ale mimořádně populárním místě. Na čtvrté místě mezi žáky se umístil člen našeho klubu Martin Žilka ze Zbýšova. V kategorii RC modelů byl udělen „Stříbrný křen“ za radiem řízený model amerického letounu z II.světové války, P-51 D Mustang Ing.Ladislavu Ječmínkovi. Letos poprvé byla udělena i hlavní cena, kdy vítězové jednotlivých kategoriích byli slosováni a vítěz obdržel hodinový vyhlídkový let, dle jeho přání. Vítězem se stal Ondřej Švejda ze Slavkova, jenž je také členem našeho klubu. V průběhu obou dnů byly promítány filmy z vojenskou tématikou. Pan Josef Dojčar z Brna se svým pětiletým synem předváděli radiem řízené modely. Autobagru na podvozku Tatry 148 a Tatry 815 v hasičském provedení s celou řadou funkcí, např. stříkání vody, houkání majáku apod. Bylo vidět, že i pětiletý syn to má „pevně v ruce“ a udivoval přesným řízením modelu. Letošního ročníku se zúčastnilo 40 vystavovatelů a bylo vystaveno přes 500 modelů. Je to o něco méně než loni, ale zato se rapidně zvýšila kvalita zpracování. Výstavy se zúčastnili modeláři z Křenovic, Zbýšova, Slavkova, Viničných Šumic, Ponětovic, Vyškova, Brna, Prostějova, Zlína, Přerova, Znojma, Pustiměře, Prušánek, Karviné a také ze Slovenska. Vzhledem k tomu, že velká většina modelářů se nemohla z pracovních nebo osobních důvodů zúčastnit výstavy i v neděli a své modely si odvezli, tak v neděli bylo již podstatně méně modelů k vidění než v sobotu. Tímto bychom se chtěli omluvit všem návštěvníkům, kteří přišli v neděli byly zklamáni počtem vystavených modelů. Z těchto důvodů bude příští ročník realizován pouze v jeden den, v sobotu 29.října 2011. Soutěž bude věnována Emiliánovi Mrázkovi, bratru Karla Mrázka, který rovněž bojoval v anglickém letectvu za II.světové války v řadách 311.squadrony RAF.

Výstava měla mezi modeláři velký ohlas a na internetovém modelářském foru, se účastníci vyjadřovali o akci jako o „excelentní výstavě“ a připojovali přání zúčastnit se příštího ročníku. Výstava byla rovněž prezentována v tisku a to ve Vyškovském deníku a deníku MF Dnes to i s fotografiemi a podrobném popisu výstavy. Na závěr bychom rádi poděkovali vedení ZŠ v Křenovicích za zapůjčení projektoru a plátna na promítání filmů a Obecnímu úřadu za bezplatné zapůjčení sálu.

 

                                                                                             Za modeláře náčelník klubu

Ing.Ladislav Ječmínek a Jaromír Vrána


www.modelklubkrenovice.webnode.cz