Patina (technika)

14.05.2010 10:41

 

1/ škrábance-metoda suchého štětce - čiping: musíš mýt tupej štětec a lehce ho namočit do barvy /tuhá syntetická/ a vypsat ho na papíru až skoro nebude malovat a pak přejet hrany. /nesmí být mokrý/
- malej štětec-čipinng: někteří modeláři dělají odřeniny i malým štětcem 00 nebo 000 např: Miguel., že je malují rovnou na pancíř /články v Modeláři/, ale mě osobně se to nikdy nepodařilo, aby to vypadalo dobře.
- proškrabování: naneseš/nastříkáš/ barvu kovu na model, zalakuješ a naneseš barvu tvého zbarvení. Pak pomalu skalpelem nebo jiným nástrojem se proškrabáváš na to kovovou barvu, nesmíš jí, ale sedřít až na plast. Pak se dělá i to, že se vezme maskol a místa, která chceš, aby byla poškrábaná zamaskuješ na nato dáš tvoje zbarvení a potom sloupneš, ale to se spíš dělá u letadel. /hlavně u Japonců/
2/ zvýraznění-preshading-metoda suchého štětce/tupej štětec/: vezmeš tuhou syntetickou barvu a nabereš jí na štětec a opět jí v ubrousku "vymaluješ" až nebude dělat čmouhy. A pak jemně jedním směrem přetíráš hrany, atd. /vystouplé hrany/ dělá se to i světlejšími odstíny barvy, kterou jsi použil na zbarvení/, ale pozor, aby jsi to nepřehnal pak vzniká efekt tvz. námraza a je to dost nereálné.
3/ wash: na to potřebuješ malířské barvy emajlové /Umton pro malíře/ Umbra pálená nebo Umbra přírodní, /hodí se i jiné, ale to je již na složitější patinu a i na figurky/ a ředidlo. Rozředíš trochu v trošce ředidla a vezmeš ostrý štětec a napouštíš různé panely,, rytí, vystouplé části, nýty, atd. Když se ti to nebu zdát, tak to setřeš ředidlem nebo i pro něco lepší účinek to můžeš setřít hadříkem, který nepouští chlupy. / u letadel se rytí napouští i jinými barvami, kvůli reálnosti nebo se požívají vodovky či barvy vallej, ale s těma nemám zkušenost/, ale pozor chce to akrylový lak, jinak by se ti barva mohla na modelů rozpustit, než začneš aplikovat wash
4/ fitry: 95% terpentýnu nebo ředidla a terpentýnu + 5% barvy. Na různé typy zbarvení se používají různá filtry. Štětec /tupý/ namočíš do téhle "směsi" a natíráš model jedním směrem, ale pozor štětec musí být vlhký né mokrý na to pozor jinak by jsi dělal něco jako wash. /je to rychlá práce, tak cc30 by měla zabrt/ filtry můžeš kombinovat dokud se ti to nebude zamlouvat. Nejlepší povrch je polomatný nebo lesklý, ale pozor chce to akrylový lak, jinak by se ti barva mohla na modelů rozpustit, než začneš aplikovat filtry.
5/Zvíráznění - spár/rytí/ to se dělá především u letadel, ale u techniky jsem to taky viděl. To se nastříkají tenké linky/např:tmavě šedé/ na spáry, panely /negativní rytí/ a pak přes to jde barva. barva by měla být buď řidší a nebo v jemnější vrstvě. Potom to vyleze z pod barvy a rozbije to jednotnost zbarvení.
- panelů /dělá se u letadel i techniky/ vezmeš světlejší odstín barvy a nastříkáš jím prostředek panelu, ale již potom co jsi letadlo namaloval. A tím taky rozbiješ celistvost panelů a to samé se dělá i u techniky například u německé šedá nebo u americké zelené.

Zdroj : Internet


www.modelklubkrenovice.webnode.cz